mars 1

0 comments

Fersk heks? Slik kommer du i gang med din praksis

Det er to grunner til at jeg skriver denne teksten. Den første er at søkende som har begynt å peile seg inn på heksekunsten (eller som vet i hjertene sine at de er hekser, de vet bare ikke hvordan det ser ut for dem enda) er sultne på informasjon. Hvordan. Hvorfor. Praksis. Høytider. Fellesskap. Ingredienser. Bøker. Alt. Den andre grunnen til at jeg skriver denne teksten er at jeg har sett mange søkende stille varianter av spørsmålet «hvordan kommer jeg i gang» på diverse forum og facebookgrupper, og de blir ofte avspist med svar i retning av «gå ut i naturen, sitt under et tre». Jeg forstår hvor svaret kommer fra. Det er knapt nok noe mer kraftfullt i heksekunsten enn å søke stillhet og natur, men uten noe mer forklaring oppfatter jeg det som et litt lettvint svar til nye søkende, godt krydret med arroganse. Jeg føler for å utdype.

En kunst og en praksis

Heksekunsten er for meg en kunst og en praksis. Dersom du ikke praktiserer eller på noe vis utøver heksekunsten, stiller jeg spørsmål ved å kalle seg heks. Mitt aller første og viktigste tips til deg som opplever at heksekunsten er veien for deg er å se på det nettopp som en kunst og en praksis. En praksis er noe du gjør jevnlig. Kunst er noe du må øve på, i de fleste tilfeller jevnlig og over tid, for å bli god, og sånn er det med heksekunsten også. Du må forplikte deg. Liker du det ikke, gå videre. Det er helt greit. Fram til du eventuelt kommer fram til den konklusjonen, forplikt deg til din egen praksis.

Utgangspunktet

Du trenger ikke å komme inn i Kunsten med fabelaktige mystiske egenskaper. Du trenger ikke å være synsk, kunne se spøkelser eller naturånder eller ha andre sensasjonelle egenskaper. Det er helt greit om du har det, men det er ikke nødvendig. Du er ikke mer eller mindre heks om du har eller ikke har slike egenskaper. Det er ikke noe likhetstegn mellom det ene og det andre og du kan godt gå gjennom hele livet som synsk, klarsynt eller åndelig uten å være heks.

Gå ut i skogen

Felles for veldig mange hekser (inkludert byhekser med edderkoppfobi) er forholdet til naturen og naturens sykluser. Naturen går i spiraliske sykluser og det gjør vi også. Ved å ta tilbake kontakten med naturen forsterker vi det aller helligste i oss selv. Hva er det aller helligste i oss selv? Jeg har antagelig ett svar for hver dag i uka. Eller ett svar for hver dag i min menstruasjonssyklus. Jeg har også et svar for hver sabbat, hver esbat, hver årstid, for varm vind og for kald vind. Fordi jeg er menneske med mine egne rytmer og sykluser. Svarene har likevel en felles kjerne. Du i din menneskelige form er en del av altet og naturen og det er i den enheten din kraft ligger. I den enheten kan du gi slipp på det moderne menneskets uendelige inntak av informasjon fra trafikk, menneskemengder, skjermer, sosiale medier, reklame og underholdning. Du kan gi slipp på gjøren og egoet. Du kan finne ro og væren. Og i den roen, i enheten med naturen og universet, kan du finne de ekte skattene i ditt indre dyp. Skatter du ellers ikke har tilgang til fordi vi er bobler på overflaten av oss selv i vår tids travelhet og livsstil.

Gå ut i skogen og sett deg under et tre er en invitasjon til å søke enhet med noe større enn deg selv, som du kanskje både lengter etter og føler deg separert fra. Våg å søke enhet og stillhet. Våg å søke enhet og stillhet med deg selv. Våg å åpne deg for de inntrykk og den visdom som finnes i din egen stillhet.

Du trenger ikke å fysisk gå ut i skogen. La oss kalle en spade, en spade. Det er ikke realistisk for alle. Det er ikke lett å søke naturens stillhet i bitende kulde eller iskaldt regn. Det er ikke lett å finne naturens eller egen stillhet i Oslomarka (som er min nærmeste skog) eller andre steder hvor det kryr av turgåere og mosjonister som tar med seg stresset sitt inn i skogen. Det er ikke alle som har kropp til å gå langt ut i skauen for å finne et stille sted å søke skogens ro. Det er heller ikke sannsynlig at du finner så mye ro hvis du, som jeg, har lettere panikk for edderkopper og andre kryp med mange bein.

Din praksis, dine jevnlige øvelser med å søke stillhet, kan foregå hjemme hos deg selv hvor det er tørt og varmt og fritt for småkryp og joggere. Du er en del av naturen og naturen en del av deg. Du kan søke naturens stillhet og visdom uansett hvor du er, så ikke la været, kryp eller andre omstendigheter hindre deg.

Å få en god meditasjonspraksis på plass, eller bli god til å finne den indre roen og kontakten med altet, kan ta tid. Det kan føles frustrerende å kjenne på at du famler, får det til noen ganger og andre ganger ikke. Kjenne på at du er full av uro og indre mas. Øv likevel, få på plass en praksis og øv deg på å bli god på denne kunsten.

En praksis med vidunderlig verdi

Den indre roen, tomheten, tilstedeværelsen eller stillheten, er en fantastisk tilstand å ha som utgangspunkt for mye av ditt magiske arbeid. Når du har tatt et skritt bort fra den mundane verdenen og funnet ro og kontakt er du i mye bedre stand til å både motta beskjeder og gjøre magi. Jeg søker alltid stillheten før sirkelåpninger og magi. Den er et nydelig utgangspunkt når du ønsker kontakt med kraftdyr, spirituelle guider eller guder og gudinner. Disse vesenene som vi så gjerne vil ha kontakt med roper veldig sjelden så høyt at vi kan høre dem gjennom hverdagsmaset. Vi kan kun høre dem når vi er stille og åpne. Å få på plass en praksis for å søke ro, meditasjon, finne stillheten, kjenne naturen – kall det hva du vil – er en av de viktigste grunnsteinene i din heksekunst.

Hva mer?

Mens du øver på din meditasjonspraksis for å komme i kontakt med deg selv og altet er det andre ting du kan gjøre samtidig. Les bøker. Still spørsmål. Bli kjent med urter. Lær tarot eller andre divinasjonsmetoder. Bli kjent med ulike panteoner. Vi kan ramse opp lister med ting vi mener hører med til heksekunsten, men det viktigste av alt er at du følger gleden og interessen. Fordyp deg i det du kjenner at du har brennende interesse for nå og gå videre etter hvert som du kjenner hvor nysgjerrigheten trekker deg. Du trenger ikke å kunne alt på en gang og det er definitivt både lov og kult å bruke tid på å nerde seg ned i ett tema om gangen. Hekser er ofte nerder, og vi har god kunnskap om mange ting og noen spesielle interesseområder hvor vi kan veldig mye. Til sammen sitter vi på et hav av kunnskap og visdom. Det er plass til deg og din kunnskap uansett om du går for å lære litt om alt fra starten av eller digger å fordype deg i en ting om gangen.

Helt konkret

Hvis du ikke har en meditasjonspraksis fra før anbefaler jeg deg å begynne forsiktig, med korte økter og fokus på pusten. Tilrettelegg for suksess ved å ikke legge lista for høyt.

Fem minutter om dagen er fint. Sett på en alarm (med behagelig og lav lyd så du slipper å bli kastet brutalt ut av den gode tilstedeværelsen) så du slipper å følge med på klokka. Finn en behagelig stilling, lukk øynene og fokuser på pusten. Tankene vil vandre. Det er det tanker gjør, så det er helt normalt. Når du merker at tankene vandrer, flytt oppmerksomheten tilbake til pusten. Du kan til og med si «jeg puster inn, jeg puster ut» inni deg i takt med pusten for å hjelpe til med å holde fokuset der.

Etter hvert som du får taket på det kan du sende bevisstheten rundt i kroppen og kjenne etter hvordan den har det.

Oppmerksomt nærvær og mindfullness er stikkord du kan ta med deg. Årvåken hvile. Du lukker øynene og slapper av i kroppen, men er i kontakt med både deg selv og omgivelsene dine. Med dette oppmerksomme nærværet kan du søke kontakt med jorden under føttene dine, treet du lener ryggen din mot, eller om du er innendørs – et tre utenfor.

Du kan også sende tankene og bevisstheten ut av kroppen, til andre deler av verden og universet. Det er nesten ikke grenser for hvor du kan dra i meditativ tilstand.

Etter hvert som du mestrer fem minutter om gangen kan du utvide til 7, 10, 15 minutter og enda lengre.

Magisk dagbok

Jeg anbefaler å føre en magisk dagbok og skrive i den etter hver meditasjonsøkt. Vi har så lett for å glemme vår egen framgang når vi blir utålmodige, så å ha det svart på hvitt er gull. Kanskje oppdager du spennende mønstre når du fører magisk dagbok. Kanskje opplever du at det er kjempevanskelig for deg å finne roen når det er fullmåne, eller at det alltid er lettere til visse tider på døgnet. Kanskje opplever du at menstruasjonssyklusen har perioder hvor det er lettere eller vanskeligere å finne ro. Været, tidspunkt på døgnet, formen din, syklusen din, månesykluser, årstider, om det er andre til stede og mange andre ting kan påvirke, så ikke forvent samme resultat hver eneste gang. I tillegg til å skrive litt om formen din, været, månefaser og om det var lett eller vanskelig, skriv også ned innsikter du får mens du mediterer. 

Gi det tid

Tilgi deg selv for de dagene hvor du glemmer eller ikke orker å gjennomføre. Fortsett neste dag. Det tar tid å bygge nye, gode praksiser og føle at vi virkelig både mestrer det og får det inn i rutinen vår. Du er heks, men hekser er tross alt mennesker. Vi famler og prøver og feiler like mye som ikke-hekser, sånn er det bare. Nå er vi tilbake der vi startet, for det handler om å forplikte seg til egen praksis og egen heksekunst og utvikling. Ett skritt om gangen.


Tags

magisk dagbok, meditasjon, tilstedeværelse


You may also like

Velg orakelstokk
Den som venter på noe godt…
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>